Mjölby Kommun får 10 miljoner i bidrag till innovativt tältprojekt

Mjölby Kommun får 10 miljoner i bidrag till innovativt tältprojekt

Spännande nyheter för matälskare: Pop-Up upplevelsecenter på väg till Väderstad

Mjölby kommun har precis fått besked om att de tilldelas ett bidrag på över 10 miljoner kronor från EU:s utvecklingsfond. Dessa medel ska användas till att skapa ett tillfälligt upplevelsecenter för hållbar mat i Väderstad. Målet är att ge besökare, både stora och små, en chans att smaka på framtidens mat och lära sig mer om hållbar livsmedelsproduktion.

Framtidens Mat i Fokus


Det planerade upplevelsecentret, som fått smeknamnet "tältprojektet," kommer att köras under två sexveckorsperioder de kommande två somrarna. Projektet syftar till att ge en försmak av framtidens hållbara maträtter, däribland innovativa ingredienser som gräshoppor.

Finansiering och Partnerskap

Förutom de 10 miljoner kronorna från EU, kommer projektet även att finansieras med cirka 4 miljoner kronor från den kommunala budgeten, främst genom arbetsinsatser. Detta bidrag gör det möjligt att genomföra förprojektet och förbereda marknadsföringskampanjen.

Besökare Välkomnas


Växtkraft hoppas att både lokala invånare och turister ska lockas till Väderstad för att delta i projektet och ge värdefull feedback inför det planerade fullskaliga upplevelsecentret, även känt som Matlandet.

Nästa Steg


Nästa steg är att kommunen, tillsammans med sina samarbetspartners, utvecklar innehållet i pop up-tältet. Agtech Sweden, en organisation med fokus på innovation inom lantbruk, kommer att spela en central roll i denna process.


Det är fortfarande öppet vad det färdiga "Upplevelsecentrum för mat" ska innehålla, men med den starka lokala förankringen och det stora engagemanget ser framtiden ljus ut för Mjölbys senaste satsning på hållbar matproduktion.

Följ oss för mer uppdateringar om detta spännande projekt!